Ciper, ena izmed najmanjših evropskih držav, se nahaja na severovzhodu Sredozemlja, na stičišču treh celin (Evrope, Azije in Afrike) in je hkrati 3. največji otok v Sredozemlju. Večina pozna Ciper, kot rojstni otok boginje ljubezni in lepote, Afrodite, ki ga krasijo rajske plaže v neokrnjeni naravi. Drugim je poznan, kot živahna počitniška destinacija, ki s svojo pestro turistično ponudbo zadovolji okuse še tako zahtevnih turistov. Burna zgodovina je pustila globok pečat v razvoju otoka in je prisotna še danes, predvsem v kulturi in načinu življenja domačinov. Če želite začutiti utrip preteklosti na Cipru enostavno morate obiskati Kirenijo in Famagusto na severovzhodu otoka. Mesti slovita po mogočnih antičnih spomenikih, hkrati pa sta največji mesti na severnem delu Cipra. Za vse, ki uživate v čistem morju in objemu sončnih žarkov, je Ciper idealna izbira za nepozabne počitnice. Ponaša se z dolgimi peščenimi plažami s turkiznim morjem, kjer so svoje zatočišče našle tudi svetovno znane in zaščitene želve caretta caretta. Če pa je v vas kaj pustolovca, se podajte na raziskovanje otoka, ki predstavlja čudovito mešanico kultur in civilziacij. Otok je s svojo lepoto in pristnostjo dal navdih za delo številnim velikim umetnikom, kot sta Shakespeare in Botticelli. Naj tudi vas prepriča rajska idila otoka. Zaljubili se boste v otok Ciper, otok, na katerem se je čas ustavil.
KULINARIKA
Ciprska kuhinja je prvotno mediteranska kuhinja, ki je v veliki meri podobna grški kuhinji. Svojo edinstvenost pa ustvarja z uporabo olivnega olja, zelišč in začimb, ki spominjajo na azijsko kuhinjo Srednjega Vzhoda.
Najbolj znane specialitete, ki jih velja poskusiti pa so:
- meze: tradicionalne ciprske predjedi, postrežene z različnimi jedmi na plošči, običajno sestavljene iz oliv, jogurta, zelenjave in sira;
- feta: soljen beli sir iz kozjega ali ovčjega mleka;
- tzatziki: osvežujoča predjed iz grškega jogurta, kumar, česna, soli, poprove mete ali kopra;
- souvlaki: meso na nabodalih ali kot sendvič; običajno piščančje, svinjsko meso ali jagnjetina;
- moussaka: večplastna jed iz jagnjetine, kumar in paradižnika;
- sheftalia: jed iz govejega mesa, čebule, paradižnika in zelišč;
- hummus: jed iz sezamove paste in čičerike, pogosto servirana kot meza.
GLAVNO MESTO: Nikozia (Lefkoşa)
DENARNA ENOTA: EUR (grški del) in TRY (nova turška lira; turški del), (1 €= 3,83 TRY, januar 2017)
URADNI JEZIK: turščina (severni del), grščina (južni del)
URADNA VERA: grška ortodoksna vera (78 %), islam (18 %), ostalo (4 %)
ČASOVNI PAS: + 1 ura (npr: Slovenija: 12:00 - Ciper: 13:00)
ELEKTRIČNA NAPETOST: 240 V (potreben je adapter, ki ga je možno kupiti v večini trgovin in hotelov)
VSTOP V DRŽAVO: potni list, veljaven še najmanj 6 mesecev od dneva povratka